Πάτρα: Τα… ίχνη του εντυπωσιακού Ρωμαϊκού Υδραγωγείου σε δρόμους της πόλης- ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Ένα από τα μεγαλύτερα έργα των Ρωμαίων στην Πάτρα (ανώτερο ίσως και από το Ωδείο) ήταν το υδραγωγείο το οποίο κατασκευάστηκε τον 2ο αιώνα μ.Χ., μάλλον από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Ανδριανό και ουσιαστικά αντιμετώπισε το πρόβλημα της λειψυδρίας της πόλης που έως τότε υδροδοτούνταν από πηγάδια.

Το μήκος του αγγίζει τα 7,5 χιλιόμετρα και ξεκινούσε από την περιοχή του Ρωμανού μέχρι το κέντρο της τότε πόλης. Σε πολλά του τμήματά του ήταν υπόγειο ενώ σε άλλα οι Ρωμαίοι είχαν κατασκευάσει και κτιστή «γέφυρα» μέρος της οποίας υπάρχει ακόμα και σήμερα στην περιοχή του «Ασυρμάτου».

Στη διασταύρωση των οδών Φολόης και Αρτέμιδος υπάρχει το πιο εντυπωσιακό κομμάτι του Υδραγωγείου, όπου μάλιστα τα τμήματα που διασώζονται μπαίνουν, στην κυριολεξία μέσα στα σπίτια.

Ακόμα ένα κομμάτι του Υδραγωγείου υπάρχει και λίγα μέτρα πιο πέρα, από το οποίο επίσης περνάει δρόμο και τα διερχόμενα αυτοκίνητα διασχίζουν τα τοιχία του έργου.

Θυμίζουμε ότι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου της Πάτρας βρίσκεται και στην χάραξη της Μίνι Περιμετρικής (η οποία υποτίθεται ότι θα ολοκληρωνόταν σύμφωνα με την Περιφέρεια στα τέλη του 2015).

Το τμήμα εκείνο είχε μεταφερθεί λίγο βορειότερα, ο χώρος έχει διαμορφωθεί (το έργο μας κόστισε 700.000 ευρώ!) και δυστυχώς ακόμα το απολαμβάνουν οι… κότες αφού η Μικρή Περιμετρική δεν έχει τελειώσει ακόμα!

thebest.gr
Σχόλια:

more recommended stories