Ένα ξεχωριστό τετραήμερο προβολών για νέους και παιδιά, αποφέρει για μια ακόμα φορά η συνεργασία του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων με το Διεθνές Φεστιβάλ κινηματογράφου Ολυμπίας για Νέους και παιδιά – Νεανικό Πλάνο.

Οι προβολές ξεκίνησαν σήμερα (Τρίτη) 1η Δεκεμβρίου και θα διαρκέσουν έως την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου.

Η συνεργασία του Πολιτιστικού Οργανισμού με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, έχει φέτος ως στόχο, η 7η τέχνη -πέρα από τα μηνύματα τα οποία απορρέουν μέσα από τις ταινίες που θα προβληθούν- να αποτελέσει «εργαλείο», μέσα απ το οποίο θα καταδειχτεί και η ευαισθησία των νέων και των παιδιών στην αντιμετώπιση της φτώχειας.

Στη διάρκεια των τετραήμερων προβολών – οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στην «ΑΙΓΛΗ» (VESOMARE) από 9.00-11.00 και 11.00-13.00.- αντί εισιτηρίου οι μαθητές θα μπορούν να προσφέρουν τρόφιμα για το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου.

Το πρόγραμμα των προβολών έχει ως εξής:

Τρίτη 1/12/15: 9.00-11.00 LIFEACCORDINGΝΙΝΟ (ταινία για παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου και 11.00-13.00 ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ ταινία για παιδιά Γυμνασίου       Λυκείου).

Τετάρτη 2/12/15 : 9.00-11.00 ΣΑΝΑ – Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΛΥΚΟΥ(ταινία για παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου και 11.00-13.00 ΤΟ ΠΕΙΡΑΓΜΕΝΟ ΓΚΑΖΙ (ταινία για παιδιά Γυμνασίου Λυκείου).

Πέμπτη 3/12/15: 12.30-14.30 ΑΦΙΕΡΩΜΑ ANIMATION (ταινία για παιδιά του Δημοτικού).

Παρασκευή 4/12/15: 9.00-11.00 ΤΑ ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΑΚΙΑ (ταινία για παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου και 11.00-13.00 Επανάληψη της ταινίας ΤΑ ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΑΚΙΑ).

Η ζωή σύμφωνα με τον Νίνο / Life According To Nino / Het Leven Volgens Nino

Ολλανδία/The Netherlands, Μυθοπλασία/Fiction, Apple ProRes, Έγχρωμο/Colour, 80, 2014.

Ο αιφνίδιος θάνατος της μητέρας του φέρνει τα πάνω κάτω στην οικογενειακή ζωή του οχτάχρονου Nino. Ο πατέρας του βυθίζεται στη θλίψη και ο μεγάλος αδερφός του είναι μέλος συμμορίας, κι έτσι ο Nino πρέπει να τα βγάλει πέρα μόνος του. Όμως διαθέτει ένα σπάνιο ταλέντο: μπορεί να μιλάει με τα ζώα! Το κουνελάκι του, ο Bobby, του δίνει παρηγοριά, όμως πότε θα πάρει ξανά πίσω την οικογένειά του;

Simone van Dusseldorp

Η SimonevanDusseldorp (1967) είναι σεναριογράφος και σκηνοθέτρια από την Ολλανδία. Σπούδασε στο Rietveld School of Art & Design και την Ολλανδική Ακαδημία Κινηματογράφου στο Άμστερνταμ. Ξεκίνησε την καριέρα της γυρίζοντας σειρές για την τηλεόραση. Έκανε το επιτυχημένο ντεμπούτο της με τη μεγάλου μήκους ταινία Deep (Diep, 2005). Εκτός από πολλές μικρού μήκους ταινίες, έχει γυρίσει την ταινία περιπέτειας Frogs & Toads (Kikkerdril, 2009) και το οικογενειακό δράμα Secret Letter (Briefgeheim, 2010) με τα οποία έλαμψε σε πολλά φεστιβάλ. Επίσηςγυρίζειδιαφημίσεις.

Σκηνοθεσία / Direction: Simone van Dusseldorp

Σενάριο / Screenplay: Urszula Antoniak

Φωτογραφία / Cinematography: Lennert Hillege NSC

Μοντάζ / Editing: Marc Bechtold

ΣχεδιασμόςΉχου / Sound Design: Jan Schermer

Κοστούμια / Costumes: Catherine van Brée

Μουσική / Music: Chrisnanne Wiegel, Melcher Meirmans

Ερμηνεία / Cast: Rohan Timmermans, Arend Bouwmeester, Koen de Graeve, Rifka Lodeizen

Παραγωγοί / Producers: Floor Onrust, Jan van der Zanden

Παραγωγή / Production: Family AffairFilm, Waterland Film

Λαβύρινθος

Σε δέκα πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος θα κάνει πρεμιέρα η βέλγικη ταινία «Λαβύρινθος» του Douglas Boswell, ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο τις φετινές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Ολυμπίας. To θέμα της ταινίας είναι άκρως επίκαιρο αφού επικεντρώνεται στην σχέση εφήβων και κυβερνοχώρου σε μια εποχή που οι νέοι περνούν ολοένα και περισσότερο χρόνο παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια, μπαίνοντας στο διαδίκτυο και επικοινωνώντας online. Σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Ολυμπίας Δημήτρη Σπύρου,πρόκειται για το καλύτερο θρίλερ που έχει γυριστεί ως σήμερα γι’ αυτές τις ηλικίες (+12 ετών). Η πανελλαδική πρεμιέρα της ταινίας έγινε στον Πύργο, στο κινηματοθέατρο “Απόλλων” -“καρδιά” των προβολών του Φεστιβάλ Ολυμπίας -στις 11 το πρωί της Κυριακής 29 Νοεμβρίου.

Ο «Λαβύρινθος» θα συμμετάσχει στο διαγωνιστικό πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, στις 10-16 Δεκεμβρίου, θα προβληθεί και στον κινηματογράφο «Αλκυονίδα», στο πλαίσιο των καθιερωμένων προβολών του φεστιβάλ στην Αθήνα. Το Νεανικό Πλάνο έχει αγοράσει τα δικαιώματα της ταινίας για την Ελλάδα και την Κύπρο…

Λίγα λόγια για την ταινία: Ο Frikke, ένα αγόρι δεκατεσσάρων ετών, λατρεύει τα ηλεκτρονικά παιχνίδια κι έχει αποκτήσει φήμη ειδικού. Μια μέρα, τον περιμένει μια συγκλονιστική έκπληξη: οι πρωταγωνιστές ενός παιχνιδιού δεν είναι εικονικές φιγούρες αλλά πραγματικά παιδιά της γειτονιάς του και αληθινά ζώα! Η ζωή τους έχει κατά μυστηριώδη τρόπο παγιδευτεί στο Λαβύρινθο του παιχνιδιού. Ο Frikke ξεκινάει μια κούρσα ενάντια στο χρόνο για να εντοπίσει τον εγκέφαλο αυτού του σκοτεινού και φρικτού παιχνιδιού. Κι όταν τον εντοπίζει δίνει ένα πολύπλοκο κι επικίνδυνο αγώνα για να τον εξουδετερώσει και να σώσει τις ζωές που διακυβεύονται στον κυβερνοχώρο.

Ο νεαρός Φλαμανδός σκηνοθέτης Douglas Boswell, γνωστός για τις επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές που σκηνοθέτησε («Δαβίδ» 60 επεισόδια, «Louis Louise» 50 επεισόδια, «Wittekerke» 30 επεισόδια, και «Elfenheuvel» 68 επεισόδια), εντυπωσίασε με την πρώτη μικρού μήκους ταινία του «Romance» η οποία κέρδισε πολυάριθμα διεθνή βραβεία και αγοράστηκε από πολλούς τηλεοπτικούς σταθμούς της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Ο «Λαβύρινθος» είναι η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, η οποία εντυπωσιάζει με το θέμα της και την ατμόσφαιρά της. Έχει ήδη κερδίσει αρκετά βραβεία τόσο από τις κριτικές επιτροπές των ενηλίκων όσων και των παιδιών ως Καλύτερη Ταινία αλλά και για την ερμηνεία του Spencer Bogaert στο ρόλο του Frikke. ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ / Labyrinthus, Βέλγιο-Oλλανδία, 2014, διάρκεια 88΄ Επιστημονικής φαντασίας/Θρίλερ για εφήβους (προτείνεται για ηλικίες +12 ως 99)

Σκηνοθεσία: Douglas Boswell

Σενάριο: Pierre De Clercq

Πρωταγωνιστούν: Spencer Bogaert, Eva Verlinden, Felix Maesschalck Βραβείο Καλύτερης Ταινίας για Νέους σε πολλά διεθνή Φεστιβάλ (Σικάγο, Σάο Πάολο, Giffoni Ιταλίας κ.α).

Nα θυμίσουμε πως πέρυσι, το Φεστιβάλ Ολυμπίας άνοιξε με το εκπληκτικό animation «Tο Αγόρι κι ο Κόσμος», που φέτος κέρδισε την προεπιλογή για τα Όσκαρ animation μεγάλου μήκους (βρίσκεται στα 16 πρώτα). Στις 14 Ιανουαρίου θα δούμε αν η ταινία θα μπει στην short list, ενώ στις 28/2/2016 θα διαπιστώσουμε αν θα το … σηκώσει το αγαλματίδιο ο βραζιλιάνος σκηνοθέτης Άλε Αμπρέου. Αυτές τις μέρες η ταινία επαναπροβάλλεται στην «Αλκυονίδα». Για να δούμε αν το Φεστιβάλ θα φέρει την ίδια τύχη και στο νεαρό ταλαντούχο σκηνοθέτη Douglas Boswell του «Λαβύρινθου»…

Shana The wolf’s music

Ελβετία-Καναδάς, 2014, 95′. Μια ταινία τουNikoJacusso.

Σύνοψη

Η Shana έχει ταλέντο στη μουσική. Ζει με τον πατέρα της σε ένα χωριό των Πρώτων Εθνών του Καναδά. Κάποτε ήταν ένα χαρούμενο κορίτσι που έπαιζε ζωηρά κομμάτια με το βιολί της σε γιορτές, μαζί με τη μητέρα της. Πριν από δύο χρόνια όμως, η μητέρα της Shana πήγε στο δάσος και δεν ξαναγύρισε ποτέ. Η Shana τότε σταμάτησε να πηγαίνει στο σχολείο και παίζει πια πολύ σπάνια βιολί. Γράφει στη μητέρα της σπαραξικάρδια σημειώματα, τα οποία κρεμάει σε ένα γέρικο δέντρο, που έχει ιδιαίτερο συμβολισμό για τους αυτόχθονες. Όποτε όμως πηγαίνει σ’ εκείνο το δέντρο, βλέπει έναν λευκό λύκο να την παρακολουθεί από μακριά. Είναι λες και κάτι πάνω στο κορίτσι τον τραβάει, κι όποτε παίζει το βιολί της, ο λύκος εμφανίζεται μέσα από το δάσος.

Συντελεστές

Σενάριο – σκηνοθεσία: NinoJacusso

Φωτογραφία: SeverineBarde

Μοντάζ: LoredanaChristelli

Μουσική: RomanLerch

Ερμηνείες: Sunshine Ο´Donovan, Delilah Dick, Marcel Shackelly

Βραβεία-Διακρίσεις

  • DreamFest International Film Festival for Children and Youth, Grand Prix Children Jury for Best Film 2015
  • DreamFest International Film Festival for Children and Youth, Best Directing Award 2015
  • Deutsches Kinder-Medien-Festival Goldener Spatz, ΒραβείοΣεναρίου
  • Deutsches Kinder-Medien-Festival Goldener Spatz, ΒραβείοΚαλύτερηςΤαινίας
  • Children’s Film Festival Seattle, Prize for Best Film 2015
  • Freeze Frame International Film Festival for Kids, Youth Jury Award for Drama 2015
  • Olympia International Film Festival for Children & Young People, Greek Federation of Film Societιes Award 2014
  • Festival del film Locarno, Prix SUISA ΒραβείοΚαλύτερηςΜουσικής 2014
  • Castellinaria Festival, Mini Castellinaria 2014
  • Brussels Children’s Film Festival, Special Mention of the Jury 2014
  • Edmonton AB, Dreamspeakers Film Festival, Best Youth Cinema 2014
  • Horsovsky Tyn, Juniorfest-International Festival for Children and Youth, Special Mention of the Jury 2014
  • Kinder Filmfest Münster, Filmpreis JULE 2014
  • Reel 2 Real International Film Festival for Youth, Special Jury Award 2014
  • Kinderfilmfestival/Institut Pitanga, Preis der Kinderjury 2014

Περισσότερα

  • Ο NinoJacusso γεννήθηκε το 1955 στην Ακουαβίβα Κολεκτρότσε της Ιταλίας. Από το 1974 ως το 1978 παρακολούθησε την Ανωτάτη Σχολή Τηλεόρασης και Κινηματογράφου του Μονάχου (HFF). Από το 1988 συνεργάζεται με την Insert Film. Το 1994 παρακολούθησε το σεμινάριο συγγραφής σεναρίου του Frank Daniel στη Δανία. Από το 1996 ασχολείται επαγγελματικά με την Οπτικοακουστική Αγωγή σε σχολεία και πανεπιστήμια και είναι ενεργό μέλος του The Magic Lantern στο Σολοτούρν. Την περίοδο 2004-‘05 εκπόνησε έρευνες για τον κινηματογράφο για το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης.

Booster

Βέλγιο, 2014, 80΄. Μια ταινία του Daniel Lambo.

Σύνοψη

Ο Brent, ταλαντούχος BMXας και νεοφερμένος στην πόλη, παλεύει με τις φιλοδοξίες του, τη θλίψη και τον έρωτά του για μια κοπέλα ενώ γίνεται μέλος μιας ομάδας νεαρών που επιδεικνύουν τα φτιαγμένα μηχανάκια τους σε προαστιακούς δρόμους και πάρκα.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: DanielLambo

Σενάριο: DanielLambo, JanSchuermans

Φωτογραφία: AlexanderDeBacker

Μοντάζ: ThijsHasselman

Ήχος: Andre Philips

Σκηνικά: Talina Casier

Παραγωγός: Andreas Vermeulen

Παραγωγή: Lambo Films

Ερμηνείες: Maurits De Baets, Aäron Roggeman, Anna Franziska Jaeger

Περισσότερα

Ο Daniel Lambo ξεκίνησε την καριέρα του γράφοντας σενάρια για το θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Ως σκηνοθέτης, στράφηκε σε κοινωνικά θέματα με μια περισσότερο διαισθητική και κοινωνικά προσανατολισμένη προσέγγιση και ίδρυσε δική του εταιρεία παραγωγής.

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του με τον τίτλο Μις Άστεγη (2010), ήταν ένα σατιρικό φιξιόν-ντοκιμαντέρ για τη φτώχεια. Το Dry Branches of Iran (2012) ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν. Το Traumland (2013) έθιξε το θέμα της εθνοτικής διαφοροποίησης. Η τελευταία του ταινία με τον τίτλοBooster (2014), έχει ως κεντρικό θέμα τα προβλήματα των εφήβων.

Πέρα από την εταιρεία του, έχει ασχοληθεί και με άλλα πρότζεκτ, όπως την επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά Duts (2010) και τη μαύρη κωμωδία LosFlamencos (2013).

Ο γερανός του Κάλε / Kalle Kran του/by Johan Hagelbäck, Σουηδία/ Sweden, 2014, 7’

Ο Κάλε χειρίζεται τον ψηλό γερανό κι έτσι αγναντεύει την πόλη από ψηλά. Από ‘δω βλέπει ό,τι γίνεται κάτω. Όταν κάτι πάει στραβά, ο Κάλε πάντα καταφέρνει να το διορθώσει.

 

Η καρδιά του Χέρμαν / Herman’s Heart/ Hermans hjerte, της / by Anne Kristin Berge, Νορβηγία/ Norway, 2014, 8’ 17’’

Ο Χέρμαν ζει ευτυχισμένα μέσα σ’ένα φαρδύ δέντρο με το μικρό του αρκουδάκι. Ξαφνικά εμφανίζεται ένας ανεπιθύμητος επισκέπτης. Ο Χέρμαν γρήγορα θα τον πετάξει έξω. Tώρα όμως θα πρέπει να βγει έξω για να τον σώσει.

Τα Κεφτεδάκια και οι μετανιωμένοι παλικαράδες/ The Meatballs and Sorry Bullies/ Köttbullarna och mobbångrarna, του/ by Johan Hagelbäck, Σουηδία/ Sweden, 2013, 5΄

Είναι ανόητο οι πολλοί να τα βάζουν μ’ έναν μόνο του. Και είναι τύχη να μπορείς ν’ αλλάζεις γνώμη.

Μόμπιλε / Mobile της/ by Verena Fels, Γερμανία/ Germany, 2010, 6’30’’

Μια αγελάδα χαλάει την ισορροπία του πεπρωμένου προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση…

Ασφύριχτος / Whistleless, της/ by Siri Melchior, Δανία/ Denmark, 2009, 5’

Σε μια πολύχρωμη και ζωντανή πόλη, όλοι οι άνθρωποι και τα ζώα μπορούν να σφυρίξουν — με μία εξαίρεση: ένα μικρό πουλί που ονομάζεται Ασφύριχτος. Όμως το μόνο που θέλει είναι να πάρει μέρος στις μουσικές γιορτές της πόλης. Μετά από πολλές δοκιμασίες και ταραχές, ο Ασφύριχτος συνειδητοποιεί πως έχει ό,τι χρειάζεται.

The Crocodiles

Γερμανία, 2009, 97’. Μια ταινία τουChristianDitter.

Σύνοψη

OHannes θέλει να ενταχθεί στα “ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΑΚΙΑ”, μια «συμμορία» από γειτονόπουλα και πρέπει να τολμήσει να κάνει πράγματα που είναι απειλητικά για τη ζωή του. Ο Hannes έχει σωθεί από τον Kai που θέλει κι αυτός να γίνει ένα “ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΑΚΙ”, όμως το πρόβλημα που προκύπτει είναι ότι ο Kai είναι σε αναπηρικό καροτσάκι γεγονός που κάνει τ’ άλλα μέλη της «συμμορίας» να μη τον θέλουν. Όταν όμως ο Kai γίνεται μάρτυρας μιας διάρρηξης, τα “ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΑΚΙΑ” τον αποδέχονται μιας και θέλουν να εξιχνιάσουν την υπόθεση και να διαλύσουν την πραγματική συμμορία.

Συντελεστές

Σενάριο-σκηνοθεσία: ChristianDitter

Φωτογραφία: ChristianRein

Μοντάζ: UeliChristen

Ήχος: PeterSchummacher

Μουσική: Heiko Maile

Σκηνογραφία: EvaStiebler

Ενδυματολόγος: JanneBirck

Ερμηνείες: NickRomeoReimann, FabianHalbig, LeonieTepe, ManuelSteitz,JavidanImani, RobinWalter

Βραβεία-Διακρίσεις

  • Children’s Jury Award Tel Aviv 2009
  • Cinekid Lion Audience Award & MovieSquad Cinekid Award Amsterdam 2009
  • The Moscow Teddy Bear 2009
  • Popcorn Award Istanbul 2009
  • Golden & Silver Elephants & Honorable Mention Hyderabad 2009
  • Kaleva Award Oulu 2009
  • White Elephant Children’s Medien Award 2009
  • Children’s Jury Award & Special Mention Best Family Entertainment Olympia 2009
  • Children’s Jury Award Best Film Seattle 2010
  • Children’s Jury Award & Audience Award Antwerp 2010
  • Children’s Jury Award Best Feature Film & Best Actor (Robin Walter) Cinema per Ragazzi 2010,
  • Children’s Jury Award Best Feature Montreal 2010
  • International Jury Award Silver Cairo 2010
  • Youth Jury Award – Best Picture/Adults Jury Award – Best Picture/Edith Lando Peace Prize Vancouver 2010
  • German Film Award 2010 (Best Children’s Film)
  • Audience Choice Award/Golden Sprckets Award Toronto 2010
  • KidsFest Award Jakarta 2010
  • City of Zlin Award & Main Prize of the Children’s Jury Zlin 2010
  • Children’s Jury Award Best Feature Film Mexico City 2010
  • Nordisk Film Foundation’s Best Film for Children Award Copenhagen 2010
  • Little Goats on Tour Award – Best Feature Film, Poland 2010
  • Children’s Jury of Plan DENI Award & Children’s Audience Award DIVERCINE Uruguay 2010
  • Children’s Jury Award – Best Film & Jury Award – Best Director China International Children’s FF 2011
  • Best Film Pula 2011
  • Children’s Jury Award & Professional Jury Award Best Film Cracow 2011
  • Jury Award Best Film Cinecita Santa Marta 2012, Kids Audience Award Traverse Film

Περισσότερα

  • Ο ChristianDitter  γεννήθηκε το 1977 στο Giessen της Γερμανίας. Η αγάπη του από παιδί για τον κινηματογράφο, η ενασχόληση του στο σχολείο από τα 13 και το βραβείο WDR στο διαγωνισμό “video στα 16”, τον οδήγησαν στην απόφασή του να γίνει σκηνοθέτης. Όταν τέλειωσε το λύκειο, γράφτηκε στη Σχολή Κινηματογράφου του Μονάχου. Όταν η διπλωματική του εργασία “FrenchforBeginners”, επιλέχθηκε για κινηματογραφική προβολή, το γεγονός αποτέλεσε έκπληξη, αλλά και ξεκίνημα για το δημιουργό.

Η σύγκρουση μιας νεανικής “συμμορίας” με πραγματικούς κακοποιούς απαιτεί δυνατά κότσια.

patrasevents